2013. márc. 11.

Kelt tésztás receptek - az új kedvencek: kakaós csiga, pizzás csiga, csokis kalács, diós csiga







Csinálhatunk belőle sós vagy édes tésztát, kalácsot vagy pizzás csigát :-) Imádjuk! Az eredeti recepteket kicsit átalakítottam, feltúrbóztam.

Alapanyagok 3 tepsi csigához (kb 50 darab) vagy 3 kalácshoz:

  • 50 - 60 deka liszt
  • 25 g (fel kocka) friss élesztő 
  • kb 3 deci tej
  • 2 egész tojás + 1 tojás a végén kenéshez
  • 25 g vaj (olvasztva) + kb 50 g vaj kenéshez 
  • Cukor vagy só ízlés szerint
Töltelék:
Pizzás csigához:
  • Kis fej hagyma
  • Sürített paradicsom kb fel doboz (100 ml körül)
  • Csemege gúlyáskrém (kb negyed tubus, ízlés szerint)
  • Bors
  • Egyéb fűszert is lehet
  • Reszelt sonka
  • Kis reszelt sajt
  • + Reszelt sajt a csigák megszórásához
Kakaós csigához:
  • Kakaó (nem cukrozott)
  • Porcukor (de a kristálycukor is megolvad...)
Lehet diós csigát is:
- ehhez darált diót összekeverünk olvasztott vajjal és porcukorral, ez lesz a töltelék :-)

Elkészítés:
  1. Előkészítjük a hozzávalókat, a tojást és élesztőt is előbb kivesszük a hütőből, hogy ne legyen olyan hideg
  2. Egy nagy tálba beleöntjük a lisztet, közepépe cukrot szórunk (kis mederbe), rámorzsoljuk az élesztőt
  3. Ráöntjük a lanyos tejet (kb a felét az összmennyiségnek ~1,5 deci)
  4. Meleg helyen felfuttatjuk (kb negyed óra)
  5. Hozzáadjuk  a maradék langyos tejet, a 2 tojást, olvaszott vajat, cukrot vagy sót (annak függvenyeben, mit szeretnénk sütni)
  6. Összegyúrjuk és kiegészítjûk annyi liszttel, amennyit még felvesz (amig nem ragad a kezünkre)
  7. Miután jöl összegyúrtuk, tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kelni hagyjuk (hagyhatjuk 2-3 órát is)
  8. Ha kész van, több részben kinyújtjuk, téglalap alakúra, elég vékonyra. 
  9. Bekenjük olvasztott vajjal, majd megszórjuk sok kakaóval, cukorral - ha kakaós kalácsot vagy csigákat szeretnénk; ha diós kalácsot vagy csigákat, akkor a diós keverékkel, ebben az esetben nem kell elötte vajjal bekenni. Ha pizzás csigát készítünk, akkor az elkészített tölteléket kenjük el rajta.
  10. Amilyen szorosan tudjuk, hosszában feltekerjük. Ha csigákat készítûnk, kaikákra vágjuk és úgy tesszük a tepsibe (ne túl szorosan egymáshoz!), ha kalácsot, akkor úgy egyben sütjük meg.
  11. A tepsiben sütés elött megkenjûk a felvert tojással, ettől lesznek szép fényesek, aranybarnák. 
  12. A pizzás csigák tetejét sütés elött megszórjuk sajttal, világosbarnára sütjük
  13. A kakaós, diós csigákat,a mikor félig megsûltek, kivesszük és jól meglocsoljuk meleg, cukrozott tejjel, majd visszatesszük a sütőbe. Ettől nem száradnak ki
  14. Jó étvágyat! :-)

Nincsenek megjegyzések: